Zákaznícky servis:

tel.: 605362272

mail.: objednavky@game-center.cz

Historie házení šipek - darts

Sud na víno Nikdo neví s jistotou, jak vznikla tato hra. Jedna teorie říká, že vojáci, kteří se nudili ve volném čase mezi bitvami, házeli krátké oštěpy nebo šípy do převrácených prázdných sudů na víno. Jak se hra postupem času vyvíjela, na hrací plochu byly umístěny určené cíle, například korková zátka; dnešní Bull's eye - střed terče. Letokruhy začaly časem praskat, prkna se dále rozdělila na více částí a pravděpodobně takto vznikl pavouk na moderních terčích. Jak přišla zima, hra se přesunula do místností a začaly se používat kratší šipky a sjednotila se pravidla.

Podle jiné verze byl základem hry terč, který se používal k nácviku střelby z kuše a lukostřelbě. Zdá se, že toto je pravděpodobnější scénář, protože nejstarší terče se podobají miniaturním lukostřeleckým terčům. Kromě toho název šipky jednoznačně poukazuje na šipky do kuší nebo
na šípy. Někdo řekl, že toto je dostatečné potvrzení společné sportovní minulosti.

Terč pro lukostřelbu
Terč a šipky
Koncem devatenáctého století si šipky začaly hrát tak, jak je známe dnes. Tělo šipky byl obvykle kus dřeva dlouhý asi čtyři palce s kovovým hrotem na jednom konci a letkami z peří. Papírové letky byly patentovány v roce 1898 v Americe a kovové tělo bylo patentováno v roce 1906 v Anglii. V této době byl vytvořen a akceptován systém číslování segmentů na terčích. Postupně se sjednotila i vzdálenost hranice hodu od terče. Zásluhu na tom měl pivovar Hockey and Sons, který dodával pivo do velké části jihozápadní Anglie. Délka jejich tří sudů se stala standardní vzdáleností hranice hodu.


Šipky - darts, si začaly v tomto období získávat stále větší popularitu, zejména v hospodách. Historie zaznamenala příběh, který se stal v roce 1908. V té době byly v Anglii hazardní hry zakázány a majitel hospody v Leedsu byl postaven před soud za to, že tam dovolil hrát šipky.
Je-li tento příběh pravdivý, když se majitel hospody objevil u soudu, přinesl si s sebou terč a šipky. Potom vyzval svého nejlepšího hráče Williama 'Big Foota', aby předvedl hru a tak zapůsobil na soudce, že rozhodnutí padlo ve prospěch šipek, protože to byla očividně hra dovednosti a ne náhody.

Darts

Jak se šipky stávaly stále populárnější, více a více majitelů hospod postavilo terče a hra se dále rozšiřovala. Přirozeně, jak hrálo stále více lidí, začaly vznikat ligy a organizace. Úplně první organizace vznikla v roce 1924 v Anglii. Anglické noviny začaly sponzorovat místní soutěže, které se později rozrostly na regionální soutěže a poté národní turnaje. Turnaje konané novinami News of the World; probíhaly od roku 1947 až do roku 1990. V tomto období hra získávala na popularitě i ve Velké Británii a v Americe. V polovině sedmdesátých let se šipky staly ve Velké Británii tak populární, že turnaje běžely v přímém přenosu v televizi. S tímto druhem publicity se hra změnila v seriózní sport s profesionálními hráči. To vedlo k nárůstu počtu hráčů a větším finančním výhrám na turnajích. Tento obrovský nárůst popularity vedl k vytvoření velkých národních organizací, které řídily turnaje, propagovaly sport a přitahovaly více sponzorů. První z těchto organizací byla British Darts Organization, která byla založena v roce 1973. V roce 1975 následovala American Darts Organization, jakož i Světová šípkářská federace (WDF).


Hru neignorovala ani technika. Dnes máme elektronické terče na šipky, které za vás dokáží automaticky počítat skóre, mají v sobě zabudované desítky her a budou si s vámi dokonce povídat. Tento technologický pokroky jen podpořil popularitu tohoto sportu, díky čemuž je tato hra dnes mnohem přístupnější pro širokou veřejnost.

Elektronický terč na šipky Online GranDarts Granboard 3s modrý